Loading...

Syndróm zlomeného srdca a iné “závislosti”

Home / novinky / Syndróm zlomeného srdca a iné “závislosti”

Budúci mesiac v znamení Valentína bude pre niektorých supiš-pupiš, pre iných iba super náročný. Hlavne ak sa nedávno rozišli, rozviedli alebo ovdoveli. Našli nepriestrelný dôkaz o nevere. Alebo sú stále sami a puká im z toho srdce. Bez srandy. Syndróm zlomeného srdca naozaj existuje. A ak nemá ohroziť vaše zdravie, alebo dokonca zanechať trvalé následky, niečo by ste o ňom mali vedieť.

Syndróm zlomeného srdca, v medicíne označnovaný ako Takotsubo kardiomyopatia, opísali po prvý raz japonskí lekári v 90-tych rokoch. Samozrejme. Lekári sa s pacientmi, ktorí zažili obzvlášť ťažkú zrážku s realitou, stretávali vždy a zhruba od roku 1000 si o tom viedli aj záznamy. Trvalo však takmer celé ďalšie tisícročie, kým sa diagnóza vymanila z predsudkov a ľudia, ktorí skutočne zažívajú akútnu obštrukciu srdcového svalu, prestali dostávať nálepky “šibnutý”, “hysterka” alebo “posadnutí diablom”.

Ako sa to deje

Podľa oficiálnej definície je syndróm zlomeného srdca náhla obštrukcia srdcového svalu spôsobená neprimeraným emocionálnym stresom. Môže ho vyvolať správa o úmrtí milovanej osoby, nečakané ukončenie vzťahu, odhalenie nevery či prepustenie z práce. Na druhej strane stupnice ho ale rovnako rýchlo môžu navodiť nezvládnuté pozitívne emócie, ako je napríklad romantická a prekvapujúca žiadosť o ruku alebo hlavná výhra v Eurojackpote.

Prejavy sú veľmi podobné infarktu: problémy s dýchaním sprevádzané bolesťou na hrudi, srdcová arytmia, náhla nevoľnosť. Na rozdiel od infarktu, pri ktorom dochádza k upchaniu koronárnej artérie, je však syndróm spôsobený vysokou hladinou adrenalínu v krvi. To spôsobí stiahnutie ciev a následne nedostatočné zásobovanie srdca okysličenou krvou. Môžete to skúsiť rozdýchať s pomocou desiatového vrecúška. Ale rozumnejšie bude vyhľadať lekárske ošetrenie. Pretože ste laik a rozdiel medzi syndrómom zlomeného srdca a infarktom až tak dobre nepoznáte.

3 liečivky na zlomené srdce

Citronový balzam má upokojujúce účinky, prináša úľavu pri melanchólii, poruchách koncentrácie a spánku, hystérii, úzkosti, strese, ADHD a Alzheimerovej chorbe.

Srdcovník obyčajný sa od stredoveku využíval v strednej Európe ako mierne sedatívum, na znižovanie vysokého krvného tlaku, pri problémoch spojených s nástupom menopauzy a zadržiavaní tekutín v tele.

Hloh je hojne zastúpenou zložkou v liečivách určených na zníženie krvného tlaku alebo v liečivách s upokojujúcim účinkom na nervovú sústavu. V ľudovom liečiteľstve sa používa pri liečbe sklerózy, vysokého krvného tlaku, nespavosti, predrážnenosti, srdcovej arytmii, srdcovej neuróze, migrény a problémov spojených s nástupom menopauzy.

Aj nešťastná láska je choroba

S vlastnou diagnózou: Morbus amoritalis, čo môžeme voľne preložiť ako choroba z nešťastnej lásky. Väčšinou sa objavuje bezprostredne po rozchode a má takmer štandardizovaný priebeh, ktorý sa u jednotlivcov líši v sile prejavov a dĺžke trvania. Jednotlivé fázy sprevádza smútok, nespavosť, nechutenstvo, bolesti brucha, nevoľnosť, závraty, poruchy koncentrácie, úzkosti, a pochopiteľne, bolesť srdca. Na PNku vás s tým asi doktor nepošle, ale napriek tomu je už dnes z výskumov a štúdií zrejmé, že ide o patogénny proces spojený s psychickými a fyzickými príznakmi, ktoré sa dajú zreteľne rozpoznať aj na magnetickej rezonancii. Srdce človeka s týmto syndrómom totiž viditeľne vykazuje rovnaké patologické zmeny ako srdce narkomana na odvykacej kúre. Rovnako ako u abstinujúceho závisláka môžu za to dlhodobo nízka hladina dopamínu a vysoký adrenalín.

Berte svoje srdce vážne

Syndróm zlomeného srdca aj choroba z nešťastnej lásky neobsadzujú prvé priečky najčastejšie sa vyskytujúcich ochorení. Často sa ukryjú pod iné zastrešujúce diagnózy. Isté však je, že častejšie postihujú ženy. To, ako mnoho iných vecí, súvisí najmä s hormónami. Na srdce si však musíme dávať pozor všetci. Dlhodobo podceňovať alebo ignorovať niektoré zo spomínaných symptómov môže prerásť do chronickej únavy, depresie a výrazne poškodiť imunitu. Ak sa teda nachádzate v náročnom vzťahovom období, alebo reálne hrozí, že vás na Valentína odrovná ponuka na sobáš, zastavte sa u nás v lekárni. V našom sortimente nájdete bylinné čaje, tinktúry a extrakty, ktoré vášmu srdcu aj mysli prinesú úľavu.