Loading...

Do sprchy!

Home / novinky / Do sprchy!

Vleziete do sprchy, zapnete sprchu, namydlíte sa, opláchnete, vypnete. Vybavené.  A takto sa opýtame. Sprchujete sa ráno, alebo večer? Čím sa mydlíte? V akom stave máte pokožku? Väčšina z nás sa totiž pri sprchovaní dopúšťa elementárnych chýb, ktorými si škodí. Nastal čas zvestovania, ako sa sprchovať s pôžitkom aj správne.

Spomienky na detstvo sú často hmlisté a neobsahujú kompletné záznamy z oblasti výučby hygienických návykov. Isté je, že väčšina z generácie dnešných štyridsiatnikov zažila nedeľné kúpanie, pri ktorom sa vo vani vystriedala postupne v jednej vode celá domácnosť (fujky fujky) a na základy sprchovania si príliš nespomína. To je možno aj jeden z dôvodov, prečo sa pri ňom dopúšťame chýb.

Ráno, alebo večer?

Závisí od vášho životného štýlu. Ak pracujete v autodielni, logicky si do perín nepôjdete ľahnúť s rukami od oleja. Je to vec osobných preferencií a dobrých mravov. Kožní lekári však všeobecne všetkým odporúčajú sprchovať sa večer, aby sme z tela zmyli zvyšky mastnoty, ktorú si telo samo produkuje najmä počas dňa.

Večerná sprcha sa odporúča aj tým, ktorí majú problém so spánkom. Teplá voda uvoľní svaly a zvýši telesnú teplotu. Tá pri sušení zase začne pozvoľna klesať a dostaví sa pocit fyzickej únavy. Teplý prúd vody tiež zníži hladinu stresového hormónu kortizolu v krvi a telo je dokonale pripravené do postele. Večernú sprchu by si do diára mali povinne poznačiť aj všetci alergici.

Ranná sprcha je určená pre sedmospáčov, ktorí sa ráno potrebujú prebrať a prefackať im nestačí alebo nevyhovuje. Ráno má byť sprcha svieža, ak nechceme hneď z fleku povedať – priam studená. Iba tak sa dostaví jej oživujúci účinok. Cievy sa stiahnu, krv sa rozprúdi na vyššie obrátky a jeden sa hneď preberie. Sprchovať sa ráno sa odporúča tiež v prípade, že sa v noci pod perinou máte tendenciu silno potiť.

S mydlom, alebo bez?

Na sírové mydlo zabudnite. Lucifera z vás nevyženie a ešte ani pekne nevonia. Pozor však aj na silno parfémované sprchové gély, môžu vám podráždiť intímne partie. Celkovo sa odporúča používať jemné gély a mydlá s neutrálnym pH a umývať s nimi iba chodidlá a podpazušie. Zvyšku tela stačí čistá voda, na intímne partie môžete prípadne použiť prípravky špeciálne vyvinuté na tento účel.

Umývaniu tváre v sprche sa vyhnite úplne. Pri sprchovaní máme totiž tendenciu používať o niekoľko stupňov teplejšiu vodu, než tvár znesie. Úplnú stopku majú pri tvári prípravky, ktoré používame na sprchovanie.

Na vyhlásenia typu – “Na všetko od hlavy až po päty mi stačí jeden šampón”, máme len jedno odporúčanie: Postriekať dezinfekciou a zavolať exorcistu.

Každý deň, alebo raz za týždeň?

Začneme ľahkou aritmetikou. Na našom tele sa vyskytuje približe 1000 druhov baktérií a 40 druhov plesní. Časť z nich je nášmu telu prospešná, časť zasa nie. Aby bola zachovaná rovnováha síl medzi dobrými a zlými, je potrebné dodržiavať základné hygienické návyky, ku ktorým patrí čo?

S……..E!

Prosím, doplňte.

Spoluhlásky kupujete za 10 centov, samohlásky vám darujeme, váš počiatočný kredit je 50 centov.

Za sprchovanie každý deň hovorí niekoľko argumentov. Napríklad ten, ktorý sa zakladá na tvrdení, že telo je potrebné pravidelne čistiť od mazu, aby neupchával póry a nevznikali tak vyrážky.

A určite tiež ten, ktorý vás môže uchrániť od spoločenskej blamáže. Pri vynechaní pravidelnej hygieny celého tela dochádza totiž k množeniu baktérií, ktoré zodpovedajú za rozklad potu. Napriek tomu, čo si myslíme, samotný pot nesmrdí. Smrdí až vtedy, keď na ňom začnú svoju prácu odvádzať baktérie. Vtedy dokáže smrdieť až na 30 nevyberaných spôsobov.

Za sprchovanie!

V tomto príspevku sme sformovali základy hnutia za správne sprchovanie. Ak sme vás správne namotivovali, neváhajte sa zastaviť v našej lekárni, spoločne vyskladáme vašej pokožke sprchový balíček na mieru. V našom sortimente nájdete množstvo prípravkov vhodných pre mužov, ženy, deti aj pre tých s pokožkou, ktorá vyžaduje špeciálnu starostlivosť.