Loading...

Že by kĺby neboleli

Home / novinky / Že by kĺby neboleli

Sme klbko kĺbov. O to, aby sme sa mohli hýbať, ohýbať, prehýbať aj zahýbať sa ich v našom tele stará viac ako 140. A to je viac ako stoštyridsať dôvodov, prečo ich udržať zdravé, neboľavé a v dobrej kondícii.  

Že nejaké kĺby máme, berieme ako samozrejmosť, až kým si ich neporaníme alebo nezačnú bolieť z nejakého iného dôvodu. Napríklad keď sú opotrebované, preťažíme ich, zapália sa, prípadne im dôjde mazivo. A to je už neskoro nariekať ako Malá morská víla, na zdravie kĺbov treba dbať neustále.

Rafinované kĺby

Architektúra kĺbov je rafinovaná. Jednotlivé kosti kĺbov sú potiahnuté vrstvou chrupavky, ktorá sa postupom času opotrebúva. A s obnovou potrebuje často pomôcť. Chrupavka má dve funkcie: slúži ako klzná plocha a zároveň ako tlmič nárazov, ktorý dokáže odpružiť až niekoľko 100 kg. Napríklad kolená dokážu uniesť až 5-násobok našej hmotnosti, čo však neznamená, že sú uspôsobené na to, aby takúto váhu dvíhali a nosili každodenne. Správny pomer telesnej hmotnosti a prirodzeného pohybu pomôžu udržať chrupavku a spolu s ňou aj kĺby v rovnováhe.

Pošlite kĺbom energiu

A nemusíte pri tom robiť “ohmmmmmmmm”. Stačí, keď sa budete pravidelne a rozumne hýbať. S každým jedným krokom, ktorý urobíte, podporíte prísun živín do chrupaviek a kĺbov. Čím viac krokov, tým viac výživy sa im dostane. Chrupavkové tkanivo totiž nie je popretkávané krvnými cievami, seba aj kĺby vyživuje iba z toho, čo mu pošlete pri pohybe. Okrem prirodzenej chôdze mu vyhovujú aj cvičenia typu joga, tai-chi či plávanie.

Správna výživa

Legenda od protinožcov hovorí, že keď sa mauri sťahovahli z pacifických ostrovov na Nový Zéland, po ceste sa kŕmili mušľami slávky zelenoústej a pokračovali v tom aj po zabývaní. Keď ich neskôr dohnali britskí kolonisti, natrafili na dobre živených a odolných bojovníkov, ktorí nepoznali astmu, dnu ani zápalové reumatické ochorenia. Zato ich často vídali spásať čudné zelené mušle.

Tajomstvo ich výživovej hodnoty spočíva v nevídane dlhom reťazci omega-3-mastných kyselín, ktoré pôsobia ako prevencia proti zápalom a zároveň dokážu v tele tlmiť zápalové procesy. Maurom sa paradoxne nakoniec stalo osudným to, že nemali protilátky na typicky európske choroby, pred ktorými ich mušle ochrániť nedokázali. Pointa príbehu je však jasná: pre zdravie kĺbov je dôležité aj to, čo jeme a pijeme.

Čo jesť a piť

> 2 – 3 litre nízkokalorickej tekutiny padnú kĺbom neskutočne vhod

> čokoľvek s vysokým obsahom omega-3-mastných kyselín, väčšinou sú to ryby

> veľa zeleniny, neutralizuje zápalové procesy

> minimálne odporúčané denné dávky vitamínov D, E a C aj vo forme výživových doplnkov

> kolagén, aj vo forme výživových doplnkov

> ľanový olej a olej z vlašských orechov

Preventívna prevencia

Účinne predchádzať požiaru je jednoduchšie ako ho hasiť a riskovať ujmy na zdraví aj majetku. A presne to isté platí aj o všetkých ochoreniach vrátane tých, ktoré poškodzujú kĺby. Aby nám v nich nevŕzgalo, aby nás neboleli a mohli sme prijímať všetky výzvy, ktoré nám život prináša bez obmedzenia a strachu z bolesti. Keď budete mať cestu okolo našej lekárne, zastavte sa a môžeme sa pozhovárať o tom, ako sa o vašich 143 kĺbových závitov starať čo najúčinnejšie.