Loading...

Čo je celiakia a ako s ňou žiť

Home / novinky / Čo je celiakia a ako s ňou žiť

Celiakia je vrodené autoimunitné ochorenie, vyvolané neznášanlivosťou lepku (gluténu). Lepok je zmes bielkovín, ktorý je súčasťou obilných zŕn (pšenica, jačmeň, raž, ovos). Vplyvom lepku dochádza k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva a k zápalovým reakciám.

Autoimunitné choroby vznikajú ako dôsledok porušenej funkcie imunitného systému, ktorý nedokáže správne rozlíšiť medzi vlastnými a cudzími antigénmi. V takomto prípade je imunitný systém človeka sám sebe nepriateľom. Dôsledkom takejto nadmernej alebo precitlivenej aktivity imunitného systému je napadnutie vlastných buniek a tkanív, čo má za následok ich poškodenie.

Hlavnými príznakmi celiakie sú:

  • hnačka,
  • chudnutie,
  • celková slabosť,
  • nafukovanie,
  • zvýšená plynatosť čriev,
  • zvýšené množstvo zapáchajúcej stolice.

Deti, ktoré trpia celiakiou sú podvýživené, s veľkým bruškom a málo priberajú na váhe.

Klinické formy celiakie

Len asi 10 % pacientov trpí typickými prejavmi ochorenia.
90 % pacientov je bez klinických príznakov.
Existujú štyri spôsoby, ktorými sa prejavuje celiakia:

  • Typická celiakia (klinická)

Tento typ celiakie sa prejavuje už veľmi skoro, vo všeobecnosti u detí do niekoľkých mesiacov od začiatku ukončenia dojčenia, keď sa do stravy dojčiat začínajú zavádzať múčne jedlá alebo v 2. a 3. roku života. Typickými príznakmi sú nechutenstvo, vracanie, objemné zapáchajúce stolice, brušná distenzia („nafúknuté bruško“) a celkovo spomalený rast.

  • Atypická celiakia (silentná)

Atypická forma celiakie sa prejavuje až neskoro, prevažne symptómami vyskytujúce sa mimo črevnej oblasti, ako napr. chudokrvnosť z nedostatku železa, neznášanlivosť laktózy, opakujúce sa bolesti brucha, defekty zubnej skloviny, poruchy plodnosti, trvalá neznášanlivosť lepku a nízky vzrast u detí školské veku.

  • Tichá celiakia (latentná)

Tichá celiakia nemá zreteľné symptómy a obyčajne sa diagnostikuje náhodne v rámci krvného vyšetrenia, kedy sa ukáže prítomnosť pozitívnych protilátok. Aj keď sa pri tejto forme celiakie najprv nevyskytujú žiadne ťažkosti, skutočnosť je taká, že po tom, čo pacienti začnú s bezlepkovou diétou, zlepšuje sa ich telesná aj duševná výkonnosť.

  • Potenciálna celiakia

U tejto formy celiake sa v krvi dokážu príslušné protilátky, avšak nález z biopsie čreva je nenápadný. U osôb, ktoré vykazujú túto formu celiakie sa v priebehu času môže v tenkom čreve vyvinúť zreteľné poškodenie. Potenciálna celiakia sa často diagnostikuje aj u osôb, ktoré trpia autoimunitným ochorením, najmä diabetom 1. typu a chorobami štítnej žľazy, resp. trpia genetickými syndrómami ako Downovým, Turnerovým a Williamsovým, či nedostatkom imunoglobulínu A (syndróm nedostatku protilátok).

Diagnostika a liečba celiakie

  • Čo treba pri podozrení na celiakiu urobiť?

Pri príznakoch, ktoré poukazujú na celiakiu, zvyčajne ako prvý stupeň diagnózy, býva postačujúce vyšetrenie krvi. Definitívnu diagnózu možno určiť len základe črevnej biopsie. Pri tomto postupe sa odoberie tkanivová vzorka z tenkého čreva a tá sa potom podrobí histologickému vyšetreniu, ktoré môže odhaliť prípadné poškodenie tenkého čreva.

  • Ako sa celiakia lieči?

Jedinou účinnou liečbou celiakie je prísna bezlepková diéta. Pri liečbe sa musia zo stravy odstrániť všetky jedlá obsahujúce pšeničné výrobky vrátane menej známych odrôd.

Je dôležité si uvedomiť, že aj malé množstvo lepku môže spôsobiť poškodenie. Treba si dobre všímať jednotlivé zložky potravín na trhu, lebo sa v nich môžu vyskytovať stopy lepku.

Liečbu diétou uľahčuje dostupnosť sortimentu výrobkov vhodných pre celiatikov. Kvôli uľahčeniu orientácie sa v bezlepkových výrobkoch, sú tieto označené symbolom prečiarknutého klasu, značkou, ktorá zaručuje neprítomnosť lepku.

Dodržiavanie zásad bezlepkovej diéty vedie k vymiznutiu klinických príznakov, laboratórne parametre sa znormalizujú a sliznica tenkého čreva sa upraví. U osôb postihnutých celiakiou s typickými príznakmi, najmä u detí sa účinky bezlepkovej stravy prejavia ihneď, v priebehu niekoľkých dní sa dostaví zlepšenie chuti do jedla a celkového zdravotného stavu, hnačka zmizne, rast sa u detí znormalizuje.

Postupne odznievajú aj prípadné prejavy nedostatočného vstrebávania ako znížená mineralizácia kostí v dôsledku nedostatočného vstrebávania vápniku alebo chudokrvnosť v dôsledku nedostatku železa

Ak začneme s bezlepkovou stravou ihneď po diagnostikovaní celiakie, znižuje sa riziko dlhodobých zdravotných problémov.

  • Budúcnosť liečby celiakie

V súčasnosti prebiehajú rôzne vedecké štúdie za účelom nájdenia iných možností liečby. Skúma sa napríklad, či by bola možná účinná tabletka pri celiakii alebo dokonca očkovanie proti celiakii. To však je zatiaľ len hudbou budúcnosti. Výpovede vedcov sú jednotné: Bezlepková diéta je v súčasnosti jedinou, najlepšou a najjednoduchšou liečbou celiakie a v budúcnosti by ju prípadne mohlo byť možné „doplniť“ novovyvinutými liečivami.

Rozdelenie potravín pre celiatikov

Pre lepšiu orientáciu v potravinách vhodných pre celiatikov si ich môžme zaradiť do troch skupín, a to potraviny bezpečné (bez lepku), rizikové a zakázané.

  • Bezpečné potraviny

Nie všetky druhy obilia obsahujú lepok. Existujú také, ktoré sú od prírody bezlepkové a dajú sa použiť ako náhrada tých, ktoré lepok obsahujú.
K prirodzene bezlepkovým druhom obilia patrí kukurica, ryža, proso, pohánka, amarant, tef (milička habešská) a quinoa.
Z týchto obilnín sa potom zhotovujú múky a pripravujú špeciálne bezlepkové výrobky ako chlieb, cestoviny, sušienky a cereálie, korpusy na pizzu, slané krekry a iné.
Vlastnosti pri príprave pečením sa u bezlepkových druhov obilia odlišujú od tých, ktoré obsahujú lepok, pretože glutén ako lepková bielkovina uľahčuje pečenie. Je potrebné dbať na to, aby prirodzene bezlepkové druhy obilia neboli kontaminované od druhov obilia obsahujúcich lepok (napr. pri mletí, pri preprave alebo skladovaní).
Pre čo najväčšiu bezpečnosť by ste mali uprednostňovať druhy obilia a múky, ktoré sú označené ako „bezlepkové“, alebo sú odporúčané celiatickými spoločnosťami. Okrem toho sú bezlepkové aj zemiaky alebo strukoviny, napr.: fazuľa a šošovica a sú dôležitou zložkou vyváženého bezlepkového stravovania.

K ďaľším bezpečným potravinám patria gaštany, mlieko a mliečne výrobky, mäso, vajcia, rastlinné oleje, zelenina a ovocie. V našej Lekárni u Martina nájdete okrem už spomínaných bezlepkových výrobkov a múk aj špeciálne bezlepkové potraviny ako knedľa, predpečené rožky a žemle, lístkové cesto, vanilkové rohlíčky, čajové pečivo, hotové bezlepkové múčne zmesi na prípravu chleba a iné. Priamo v lekárni kúpite aj čerstvý bezlepkový chlieb.

  • Rizikové potraviny

Sú to tie, u ktorých nemusí byť uvedený lepok v zozname zložiek, ale v priebehu výrobného procesu mohlo dôjsť k možnej kontaminácii.
Medzi rizikové potraviny patria instantné polievky, klobásy, sójová omáčka, zmesi na ochutenie mäsa, cukrovinky a sladkosti, zmrzlina, škrob, glukózový sirup a slad. Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory.

  • Zakázané potraviny

Medzi potraviny, ktoré sa musia úplne eliminovať, patria potraviny obsahujúce výrobky z pšenice, jačmeňa, raže a z ovsa. Tieto suroviny sú používané aj pri výrobe mäsových výrobkov (lunch-meat, párky a pod.).
Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín. Z alkoholu je povolený každý, ktorý prejde destiláciou.
Pokiaľ máte potvrdenú diagnózu celiakia, môžete si nechať predpísať potraviny na recept.