Loading...

DEZINFEKCIA NA RUKY

Home / novinky / DEZINFEKCIA NA RUKY

Po krátkom období totálneho nedostatku sa regále s dezinfekciami na ruky opäť zaplnili. A chodia do nich nakúkať aj tí, ktorí ešte pred nedávnom o ich existencii ani len netušili. Ale ani tí, čo k nim priľnuli už dávno, často nevedia, ako si vybrať tú správnu.

Gél alebo sprej? S alkoholom alebo aloe vera? Koľko percent alkoholu je príliš a koľko, naopak, málo? A otázka najzásadnejšia: nahrádza dezinfekcia rutinné umývanie rúk mydlom? Ak na štyri z týchto otázok nepoznáte odpoveď, čítajte ďalej.

100 % krytie

Dezinfekcie na ruky sú prípravky, ktoré majú za úlohu zabíjať baktérie. Každej veľkosti aj druhu. Väčšinou obsahujú glycerín alebo aloe vera a prípadne ešte nejakú tú voňačku.

Prvá najčastejšia chyba, ktorej sa pri ich používaní dopúšťame, je tá, že s nimi narábame príliš úsporne. Aby boli skutočne účinné, je potrebné ich použiť toľko, aby v tenkej vrstve súvisle pokryli obe dlane. Postupne ich môžeme pri tom vmasírovať do poslednej kvapky tak, ako keby sme si umývali ruky.

S alkoholom a či bez?

Jednoznačne “s”. Alkohol je stáročiami overená a ničím neprekonaná dezinfekcia. Koľko by ho však malo byť v dezinfekcii na ruky, aby sa vám po nadmernom užití neplietli?

Za ideálne percento sa považuje číslo 60 % + 1 – 2 %. Viac ako 60 % – 62 % nemá žiadny opodstatnený klinický účinok a navyše potom aj vysušuje ruky. Čo je aj nepríjemné, aj nebezpečné. K popraskanej pokožke na rukách môžete rovno postaviť pre baktérie uvítací výbor s chlebom a soľou a za zvuku cimbálovky ich so všetkými kráľovskými výsadami prichýliť vo svojom organizme.

Podobne je to s dezinfekciami, ktoré alkoholu obsahujú menej ako 30 %. To je zasa príliš málo na to, aby dezinfekcia plnila svoju zádušnú misiu a dokázala zahubiť pluky rôznorodých baktérií.

Ty si mááá, levandulovááá

Napriek nadčasovosti a neutíchajúcej popularite tohto šlágru, patrí levanduľa skôr do vázy, než do dezinfekcie. Zvlášť, ak máte jemnú alebo namáhanú pokožku. Akákoľvek parfumácia, dokonca aj na báze esenciálnych olejov, môže spôsobiť jej podráždenie. Zvlášť, ak budete dezinfekciu používať častejšie. Ak máte možnosť výberu, siahnite po prípravku bez parfumácie. Ak váš výrobok nepochádza z miestnej pálenice, nemusíte sa báť, že budete smrdieť po slivovici.

Hand washing, nie brain washing

Celkovo majte na pamäti, že pokiaľ sa nechystáte účinkovať v biblii alebo sa stať egyptskou múmiou, netreba sa dezinfekciou impregnovať. Použitie dezinfekcie na ruky je iba prvou ALTERNATÍVOU pre prípad, že nemáte prístup k umývadlu, mydlu a tečúcej vode.

Umývanie rúk je totiž ešte vždy tou najlepšou prevenciou pred bakteriálnou infekciou. Ako si správne umývať ruky sme vás učili už v jednom z predchádzajúcich článkov, môžete si ho pripomenúť TU.

Každopádne, dezinfekcia je dnes “must have” módny doplnok a je vašou občianskou povinnosťou mať ju vždy po ruke. Alebo po kabelke. Zastavte sa u nás v lekárni a nejakou vás vybavíme. Tak, aby vám sadla veľkosť balenia aj zloženie.