Loading...

Zdravé kĺby

Home / novinky / Zdravé kĺby

Zaplatili ste toto leto za horskú túru boľavými členkami, rozvŕzganými kolenami a celkovým pocitom, že z 230 kĺbov, z ktorých je poskladané vaše telo už ani jeden poriadne nefunguje? Prečítajte si, čo by mohlo byť príčinou, aby ste o rok mohli po horách zasa skákať ako kamzík.

Jedným z najčastejších dôvodov, pre ktoré sa začnú objavovať problémy s kĺbmi každého druhu, je úbytok kolagénu. Práve ten je pre výživu kĺbov esenciálny. V istom období života však schopnosť ľudského organizmu syntetizovať ho klesá. Čo sa vyprodukuje, poberú životne dôležité orgány a kostiam s kĺbmi zrazu začína chýbať stavebný cement, ktorý telo drží pohromade.

Obnoviteľný zdroj

Kolagén tvorí 25 – 30 % všetkých bielkovín, 70 % kože a 10 % hmotnosti ľudského tela. Je základom všetkých spojivových tkanív, ku ktorým popri väzoch, chrupavkách a kostiach patria, pochopiteľne, aj kĺby. Z cca 27 druhov kolagénu, ktorý koluje v našich telách, je pre zdravé kĺby a bezbolestný pohyb potrebný najmä kolagén typu I a II. Aby ho telo mohlo produkovať dostatok, potrebuje neobmedzený prísun vitamínu C a lyzínu. Pri primeranej výžive s dostatočným prísunom céčkových potravín to nejaký čas funguje. V istom okamihu si však začne telo kradnúť vitamín C pre správu imunitného systému, kolagénu sa tvorí menej a telo ho primárne alokuje v orgánoch nevyhnutných pre zachovanie životne dôležitých funkcií, ako je napríklad srdce. Prvé príznaky nedostatku kolagénu sa zvyknú prejaviť starnutím pokožky, problémami s nechtami, vlasmi či zubami, po ktorých prichádzajú na rad kĺby a kosti. Túto kolagénovú defláciu je možné riešiť užívaním čistého kolagénu alebo výživových doplnkov s jeho obsahom. Za jeden z najúčinnejších spôsobov sa považuje užívanie tekutého kolagénu, ktorý sa nemetabolizuje ako živočíšny kolagén prijímaný z potravy, ale dostáva sa priamo do krvi a cez ňu tam, kde ho telo práve potrebuje.

Strava a vitamíny

O význame vitamínu C pre syntézu a rovnomerné rozloženie kolagénu v organizme sme už hovorili. Dbať na správne zloženie stravy s primeraným príjmom potravín s vysokým obsahom tohto vitamínu je dôležité najmä vo fáze prevencie. Vhodné je konzumovať veľa čerstvej listovej zeleniny a drobného ovocia, malín, jahôd alebo čučoriedok. Tie navyše obsahujú zdraviu prospešné antioxidanty. Pre správne fungovanie pohybového aparátu je tiež potrebné dodávať telu dostatok bielkovín. Z rastlinných proteínov sú to najmä tie obsiahnuté v strukovinách a obilninách, zo živočíšnych zasa proteíny obsiahnuté v chudom mäse a rybách bohatých na omega 3-mastné kyseliny. Huspenina a silné mäsové vývary ako prírodný zdroj kolagénu tiež urobia svoje, z hľadiska racionálnej výživy sa však neodporúča ich konzumovať viac ako dvakrát týždenne. No a pokiaľ ste si až dodnes mysleli, že vaše problémy s kĺbmi vyriešia gumové medvedíky, na tie úplne zabudnite. Z nutričného ani fyzioterapeutického hľadiska nepredstavujú pre váš organizmus žiadny benefit.

Pravidelný pohyb

Že sa dlhodobo nehýbete môžete zistiť dvoma spôsobmi. A. Vy a brečtan, čo sa vám vinie popri obývačkovej stene, nažívate v kogeneratívnej symbióze. B. Bolia vás kĺby. Oboje je dôsledkom nedostatku pohybu. Pretože ak sedíte, telo sa neprekrvuje a vaše kĺby tak nemajú odkiaľ dostávať vyživujúci kolagén. Ak sme vás zastihli v tejto etape vášho života, rozhodne iniciujte zmenu pomaly. Telo zvyknuté zotrvávať v statickej polohe je pravidelnému pohybu a fyzickej záťaži učiť postupne. Ideálna športová disciplína bude pre vás obyčajná ľudská chôdza alebo joga pre začiatočníkov. V kombinácii s vhodnými výživovými doplnkami špeciálne určenými pre pohybový aparát a kĺby, si so svojím telom zažijete ešte veľa pekných chvíľ. Zastavte sa počas vašej prvej vychádzky v našej lekárni na kus reči, radi vám pomôžeme s výberom i dobrou radou.

Váš Lekárnik