Loading...

Najčastejšie problémy pokožky

Home / novinky / Najčastejšie problémy pokožky

Muži sú z Marsu, ženy z Venuše. Ale keď príde na problémy s pokožkou, žijeme všetci na tej istej planéte. Pozrite si zoznam najčastejších problémov, ktorým čelíme v ženskej aj mužskej koži a zistite, ako im úspešne čeliť.

Na začiatok sa zhodnime na tom, že príroda sa pri delení nedostatkov, s ktorými sa musí vysporiadať ženské a mužské telo, aspoň pokúsila byť spravodlivá. Ženám síce nadelila pokožku, na ktorej sa kvalitne kvitne celulitíde, zato sa však nemusia báť, že budú po otcovi plešaté. Pokiaľ ide o mužskú a ženskú pokožku, je tu hneď niekoľko ďalších „genderových“ nezrovnalostí. Ženy majú napríklad o jednu pätinu tenšiu pokožku ako muži a majú v nej aj menej kolagénu. Muži zasa majú výkonnejšie mazové a potné žľazy a majú ich aj viac. A majú aj testosterón, kvôli ktorému niektorým z nich už okolo tridsiatky padajú vlasy. Ženy zase majú estrogény, ktoré im začínajú pôsobiť ťažkosti, keď ich začne ubúdať. Ich pokožka začne rýchlejšie strácať pružnosť, stáva sa suchšou a náchylnejšou na tvorbu vrások. Toto všetko sú informácie, ktoré môžete zúročiť pri výbere partnera, ale môžu sa vám zísť aj v prípade, že sa pasujete z niektorým z nasledujúcich problémov pokožky.

Mastná pokožka

Problém mastnej pokožky sa týka častejšie mužov, ako žien. Väčšinou sa objavuje ako reakcia na zvýšenú produkciu potu a mazu, z ktorých následne vzniká mastný film. Istú vrstvu ochrannej mastnoty potrebujeme všetci, aby chránila pokožku pred vysušením, ale ak je jej príliš, mohli by ste pri dennom osvetlení spôsobovať oslnením vodičov dopravné nehody. Preto je vhodné sa s mastnou pokožkou vysporiadať a urobiť to správne. Mohlo by vás totiž napadnúť, že mastnú pokožku treba vysušiť, najlepšie rozpustením mastnoty v alpe. To by bol fatálny omyl. Aj mastná pleť totiž potrebuje hydratovať, preto na jej čistenie a následné ošetrenie odporúčajú kožní lekári používať hydratačné výrobky určené špeciálne pre mastnú pleť, ktoré obsahujú zároveň zmatňujúce zložky, takže sa pleť neleskne. Poradiť sa môžete priamo v našich lekárňach.

Vyrážky

S vyrážkami majú problém muži aj ženy a žiadnemu z pohlaví nepridávajú na dobrej nálade ani na pôvabe. Zvlášť vtedy, keď už máte desaťročia po puberte. Chápeme, že prvoradý je vždy charakter, ale v kombinácii s čistou pleťou zvyšuje vaše šance. Za vyrážky v každej podobe na tvári, chrbáte alebo v oblasti dekoltu môžu predovšetkým sexuálne hormóny. Ak je vyrážok veľa, sú bolestivé a zostávajú vám po nich jazvy, určite sa oplatí poradiť sa o ich ošetrení s kožným lekárom. Nečistá pleť môže byť totiž mastná, suchá aj citlivá zároveň a preto si vyžaduje ošetrenie prípravkami šitými na mieru práve vám.

Suchá pokožka 
Suchá pokožka je problémom, ktorý do vienka dostali najmä ženy. Ak ho ešte nepoznajú, pravdepodobne na to dostanú príležitosť na začiatku tretej dekády života. Akonáhle príde k poklesu produkcie estrogénov, začne ženská pleť strácať na vlhkosti a stáva sa suchou. Predtým, ako sa rozhodnete pre výber prípravku na ošetrenie suchej pokožky tváre, skúste si dať najprv urobiť diagnostiku pleti, ktorú vo vybraných termínoch poskytujeme aj v našich lekárňach. Pri ošetrení suchej pokožky je totiž dôležité vedieť, či je suchá preto, lebo dokáže viazať iba obmedzené množstvo vlhkosti, alebo preto, lebo produkuje málo mazu. Podľa toho si potom môžete vybrať buď hydratačné sérum a krém, alebo krémy s obsahom kyseliny hyalurónovej, lipidmi a rastlinnými extraktmi, ako je napr. Aloe vera. Ak ste muž a trápi vás suchá pokožka, nejde o žiadnu anomáliu ani to neznamená, že ste žena. S najväčšou pravdepodobnosťou je na vine váš sprchový gél. Sprchové gély vyrábané špeciálne pre mužov pôsobia väčšinou odmasťujúco a môžu spôsobiť vysychanie pokožky. V tomto prípade vám odporúčame presedlať na ph-neutrálne a hydratačné sprcháče.

Zarastené chĺpky

Bez ohľadu na to, či ste muž alebo žena, problém zarastených chĺpkov sa týka každého, kto sa holí. Pri holení môže prísť k zahnutiu chĺpka, ktorý následne začne rásť končekom do pokožky. Pokožka sa zapáli a môže prísť k jej zdureniu, čo môže byť v niektorých prípadoch značne bolestivé. Inokedy pokožka nad zarasteným chĺpkom zrohovatie a pod vrstvou zhrubnutej pokožky sa zapáli. Na zarastené chĺpky treba aplikovať domáce násilie. Zarastený chĺpok je potrebné vytiahnuť. Môžete použiť napríklad pinzetu, pričom je dôležité miesto následne dôkladne vydezinfikovať. Ako prevencia môže tiež poslúžiť výmena žiletky za elektrický strojček. Pri holení strojčekom sa totiž chĺpky odstraňujú šetrnejšie a neprichádza pri ňom k narušeniu najvrchnejšej vrstvy pokožky. Iné je to v prípade, že už pokožka nad zarasteným chĺpkom zrohovatela. Vtedy je vhodné miesto ošetriť pílingom, zmäkčiť vo vode a následne odstrániť žiletkou.

Padanie vlasov

Miznutie vlasového porastu je typické pre mužské pokolenie a býva veľmi často dedičné. Čím viac testosterónu vám odkážu v závete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že budete relatívne v mladom veku vyzerať ako biliardová guľa. Vypadávanie vlasov u žien je tiež záležitosťou, za ktorú môžu hormóny. Objavuje sa najmä v období menopauzy, keď začína klesať hladina estrogénov pôsobiach na vlasy a pokožku. Dedičnú alopéciu môžete spomaliť používaním špeciálnych vlasových vodičiek, napr. s obsahom minioxidilu.

Celulitída

Spoločný nepriateľ a nočná mora všetkých žien. Dôvod: ženské tkanivo je jemnejšie a usporiadané paralelne, aby sa v tehotenstve mohlo roztiahnuť. To však zároveň vytvára priestor na to, aby sa tukové bunky mohli vtesnať medzi jednotlivé kolagénové vlákna, čo sa navonok manifestuje ako fenomén, ktorému nadávame celulitída. Boj s ňou sa dá označiť za storočnú vojnu s nasadením všetkých dostupných prostriedkov. Ideálne je nasadiť kavalériu anticelulitídových krémov a gélov, masáže, lymfodrenáž aj terapiu rázovými vlnami.

Či už máte v cestovnom pase uvedené trvalé bydlisko na Marse alebo na Venuši, pokiaľ vás trápi ktorýkoľvek z problémov pokožky, zastavte sa u nás v lekárni a spoločne nájdeme na ne riešenie.

Váš Lekárnik