Loading...

Kašeľ náš každodenný, odíď od nás…

Home / novinky / Kašeľ náš každodenný, odíď od nás…

Všetci to poznáme. Pri prvých prejavoch prechladnutia sa zvyčajne dostaví nepríjemné šteklenie v krku, sprevádzané následnými erupciami kašľa, pri ktorom nadskakuje v sekretári všetko rodinné striebro a karlovarská keramika. Povolať exorcistu by sa v tomto prípade mohlo javiť ako žiaduce, účinné by to však nebolo. Preto vám ponúkame niekoľko tipov na vhodnejšie liečebné metódy.

 V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že kašeľ nie je choroba. Je to symptóm, ktorý naznačuje, že sa s vaším organizmom niečo deje. Najčastejšie je príznakom prechladnutia, v pokročilých prípadoch aj vírusovej či bakteriálnej infekcie. V princípe však ide o prirodzenú obrannú reakciu organizmu na podráždenie horných dýchacích ciest, pri ktorom sa telo snaží očistiť od choroboplodných zárodkov hromadiacich sa v ich sliznici.

Rozoznaj čerta od diabla

Pri prvých symptomatických prejavoch kašľa je dôležité vedieť rozoznať jeho typ. Od toho totiž následne závisí zvolenie správneho liečebného postupu. Najotravnejším zo všetkých je zrejme suchý, dráždivý kašeľ, ktorý sa označuje ako neproduktívny, nakoľko pri ňom nedochádza k uvoľňovaniu hlienov. Jeho prejavy sa zvyknú zhoršovať najmä pri pobyte vo vykúrených miestnostiach s nedostatočnou vlhkosťou vzduchu. Suchý kašeľ je vhodné tlmiť antitusikami. Z voľnopredajných liekov máte k dispozícii na výber medzi nenarkotickými prípravkami v podobe kvapiek, pastiliek či sirupov. Ak prejavy kašľa nepoľavujú, alebo sú sprevádzané rozvinutím ochorenia dolných či horných dýchacích ciest, je potrebné vyhľadať lekára, ktorý vám predpíše narkotické antitusiká, napr. codein. Tie pôsobia priamo na centrum kašľa v mozgu.

Vlhký, produktívny kašeľ

Ak by sme mali na výber, zrejme by sme ho ako menšie zlo volili všetci. Sprevádza ho síce burácavé vykašliavanie hlienov, ale tieto erupcie sliznice spojené s vylučovaním vlhkého sekrétu sú rozhodne príjemnejšie, ako keď vám dýchacie cesty hrozia udusením. A to dokonca aj vtedy, keď sa vám zdá, že vykašliavate žiletky. Vlhký kašeľ nie je v žiadnom prípade dobré tlmiť. Naopak, je potrebné urobiť všetko pre to, aby nadmerná produkcia hlienu opustila čo najskôr vaše dýchacie cesty. Cestu mu uľahčíte aplikovaním kvapiek či sirupov, ktoré ho zriedia (mukolytiká) a urýchlia jeho pohyb smerom von (sekretomotoriká). Nápomocný je aj dostatočný príjem tekutín a nevyhnutnosťou pridružená liečba nosových a prínosových dutín. Nezabúdajte na občasnú kontrolu „kvality“ hlienu. Číry je v poriadku, zelenkastý či žltkastý môže byť príznakom zápalu dolných dýchacích ciest a bude si vyžadovať zásah lekárskej autority.

Úľava od matky prírody

V závislosti od závažnosti stavu alebo individuálneho prežívania môžete, samozrejme, využiť aj všetky dostupné dary matky prírody a siahnuť po medicínach starých materí. Z bylinkovej záhradky sú na podpornú liečbu kašľa vhodné odvary zo skoroceľa, materiny dúšky, tymiánu, lipy, sladkého drievka, slezu či anízu. Mlieko s medom vraj tiež nie je na zahodenie, a to najmä pri prvých prejavoch suchého kašľa. Z prírodných antibiotík sa môžete tiež uchýliť ku konzumácii cesnaku či cibule s medom. Stačí pokrájať na drobno, zaliať lyžicou medu, počkať, kým si pustia šťavu a potom výsledok konzumovať tri krát za deň po jednej čajovej lyžičke. Úľavu od kašľa môže tiež priniesť dostatočné zvlhčenie vzduchu v priestore vášho výskytu či naparovanie sa nad slaným roztokom. Homeopati tiež odporúčajú masáž hrudníka eukalyptovým olejom.

Naučte sa kašľať správne

Existuje niekoľko techník, ktoré vám kašeľ pomôžu zmierniť. Vyžadujú si síce trochu sústredenia a sebadisciplíny, ale aspoň si budete môcť dovoliť vyskytovať sa na verejných priestranstvách bez toho, že by vás komunita chcela exkomunikovať ako potenciálny zdroj smrtiacej nákazy. Pokúste sa pri prvom zašteklení v krku nepodľahnúť pokušeniu vykašľať si do dlane horné aj dolné dýchacie cesty. Namiesto toho niekoľkokrát silno prehltnite, alebo vypite niekoľko hltov teplého čaju. Účinné sú aj dychové cvičenia. Snažte sa dýchať plytko a na krátky okamih zadržujte dych. Zadržaný dych potom uvoľnite cez pevne zovreté pery. Dýchajte nosom. Ak sa záchvat kašľa predsa len dostaví, snažte sa jeho intenzitu ovládať, aby nedošlo k porušeniu sliznice dýchacích ciest. A hlavne – po každom takomto záchvate si nezabudnite umyť ruky. Stačí cca 30 sekúnd očisty s využitím antibakteriálneho mydla. No a ak by ste mali o čomkoľvek pochybnosti, alebo potrebovali s výberom vhodného liečebného prípravku, zastavte sa u nás v lekárni. S vymetaním kašľa tu totiž máme rozsiahle skúsenosti 🙂