Loading...

Voda nad zlato

Home / novinky / Voda nad zlato

Dajte napiť telu aj pokožke!

Hoci sa vám to môže zdať neuveriteľné, ľudský organizmus pozostáva až zo 70 % z vody. Tomu zodpovedá aj jej dôležitosť pre jeho správne fungovanie. V horúcich letných dňoch by sme na to mali myslieť viac ako inokedy.

Voda odstraňuje z organizmu toxické látky, je súčasťou látkovej výmeny, je dôležitá pre správne fungovanie krvného obehu, či udržanie telesnej teploty. Jej nedostatok môžeme pociťovať ako malátnosť, únavu, suchosť slizníc a pier, vysušenú pokožku, bolesť hlavy či znížený krvný tlak. V obzvlášť akútnych prípadoch môže celková dehydratácia organizmu spôsobiť kolaps či smrť. Aby sme sa prípadným komplikáciám vyhli, osviežime si spoločne základy správnej hydratácie.

Na zdravie!

Aplikácia tekutín vnútornou cestou sa nazýva pitie. O tom ste už isto počuli. Otázka je, či ho praktikujete správne. Najmä v letných mesiacoch je totiž dôležité nielen to, „koľko vypijete“ ale aj čoho. Odporučiť vám môžeme najmä vodu v jej najčistejšej podobe. Ak vám z nejakého dôvodu nechutí, môžete si ju vylepšiť niekoľkými lístkami bazalky, mäty, zázvoru, ovocia či rezmi citróna a limetky. Vhodným nápojom na horúce letné dni sú aj bylinné čaje, avšak s ich výberom buďte opatrní, pretože niektoré z nich majú detoxikačný účinok a práve ten sa s hydratáciou akosi vylučuje. Mierne povedané „nevhodným“ nápojom užívaným na účely hydratácie je alkohol a káva. Ak alkohol, tak len striedmo a labužnícky, ak káva, tak iba zapitá riadnym dúškom vody. Tekutiny je vhodné dodávať organizmu priebežne počas celého dňa v menších množstvách, nárazové pitie obličky trochu šokuje. Celkovo sa odporúča prijať počas dňa dva až tri litre vhodnej tekutiny, v závislosti od výdaja energie spojeného s potením a celkovej hmotnosti človeka.

Na krásu!

Hydratačnú starostlivosť si v horúcich letných dňoch vyžaduje nielen vnútorný organizmus, ale aj pleť, pokožka a vlasy. Suchá pleť stárne rýchlejšie, suchá pokožka tela spôsobuje nepríjemný pocit pnutia a svrbenia, suché vlasy sa stávajú lámavejšími. A pritom riešenie existuje a dokonca v hojnom počte. Pleti doprajte vhodný hydratačný krém s ľahkou textúrou a myslite na to, že je potrebné aplikovať ho na ošetrenú pokožku tváre ráno aj večer. Pokožke tela zasa určite ulahodíte hydratačným telovým mliekom alebo telovým olejom. K dispozícii sú aj suché telové oleje, ktoré na pokožke nezanechávajú mastný film a navyše fantasticky voňajú. Podobným spôsobom môžete pred intenzívnym letným slnkom chrániť aj svoju korunu krásy – vlasy. Vlasový olej na nich vytvorí ochranný film, takže ani po letnom kúpaní zostanú lesklé a vláčne. Sortiment hydratačných prípravkov pre pleť a telo v našich lekárňach je mimoriadne pestrý a s výberom toho vhodného vám veľmi radi poradíme. Pripime si na to pohárom čistej vody 🙂 .